Jornada de voluntariat ambiental amb Decathlon

  • Informació
  • Ubicació

Guants a les mans i a retirar l’Ungla de gat! Amb l’Associació la Sorellona i amb Decathlon, anirem a la zona del far de s’Arenella, al Port de la Selva, per a extreure aquesta planta invasora que està afectant greument a les espècies vegetals que es troben al Parc Natural del Cap de Creus.

Les espècies de flora exòtica invasora com l’ungla de gat (Carpobrotus edulis), la gazània (Gazania rigens) o les àloes resulten ser una amenaça per a les espècies autòctones i encara més en concret per als endemismes que es troben al Parc Natural de Cap de Creus com pot ser la Seseli farrenyi.

La majoria d’aquestes espècies són natives de Sud-àfrica i les podem reconèixer fàcilment quan recorrem la costa, ja que destaquen pel seu colorit i les seves grans flors. Aquestes plantes es van introduir per al seu ús en jardineria ja que s’adapten molt bé a les condicions meteorològiques del clima costaner mediterrani sense necessitat de gaires cures, és així com als jardins de molts apartaments i hotels són molt comuns. La problemàtica arriba quan aquestes espècies es dispersen fora d’aquests jardins i colonitzen els espais naturals, amb més greuge si estan protegits com és el cas del Parc Natural del Cap de Creus, on altres espècies de flora i fongs estan protegits i aquestes són una de la seva principal amenaça.

L’emergència climàtica que vivim des de fa uns anys tampoc ajuda a erradicar aquestes espècies exòtiques invasores en els ambients naturals, ja que normalment són espècies amb una capacitat de resiliència i adaptació a condicions adverses molt gran.

Extreure l’ungla de gat que colonitza la zona que envolta el far de s’Arenella, entre els municipis de Port de la Selva i Llançà, afavoreix que les espècies autòctones puguin guanyar terreny a aquesta zona del Parc Natural del Cap de Creus.

Els esforços es dediquen en aquest punt ja que els gestors del Parc Natural disposen d’estudis científics que demostren que en aquesta zona hi habita una població de fongs que són poc comuns i alguns es troben a la llista d’espècies amenaçades. Per aquest motiu és important retirar l’ungla de gat, la gazània i les àloes ja que el seu creixement envaeix les formacions rocoses i tot el substrat de la zona, ocupant l’hàbitat als fongs i moltes altres espècies de flora autòctones.
Durant les jornades de les edicions del 2018, 2019 i 2021 es va aconseguir netejar aquesta planta de tota la zona al voltant del Far. Els gestors del Parc, van reconèixer la tasca de l’equip de voluntaris/es i Decathlon i sol·liciten que, en la pròxima edició, es treballi a la mateixa zona d’extracció perquè es mantingui en bon estat i si és possible ampliï a la zona limítrofa.

Observacions

Les inscripcions es fan en el següent enllaç: https://experienciadeportiva.decathlon.es/evento/unete-a-nuestra-jornada-ambiental-girona-id_17617

 

 

Compartir: