Jornada de voluntariat ambiental amb Decathlon

  • Informació
  • Ubicació

Amb botes d’aigua fins a sota les aixelles, entrarem a l’Onyar, al seu pas per la ciutat de Girona, per extreure Ludwigia peploides, una planta aquàtica introduïda com a ornamental molt estesa arreu de Catalunya i la Comunitat Valenciana, que ja es considera invasora.

Ludwigia peploides és una planta aquàtica que va ser introduïda com a planta ornamental en estanys i jardins. També s’ha emprat per afavorir la pesca pel fet que s’arrela i crea un bon nínxol per a la fresa dels peixos. A Espanya s’estén per Catalunya i el País Valencià.

Es tracta d’una espècie que es pot estendre amb facilitat, creix i es reprodueix estenent-se per la zona superficial de la làmina d’aigua del riu, generant un ambient anòxic i fosc dins del riu. En conseqüència, no permet a molts dels éssers vius que normalment habiten els rius a poder continuar vivint-hi.

Ocupa grans superfícies i produeix una biomassa molt elevada en poc temps, gràcies al seu important desenvolupament vegetatiu. Això la converteix en una de les espècies exòtiques més invasores dels ecosistemes d’aigües dolces, per la qual cosa és important reduir-ne la presència.

Durant les jornades de les edicions del 2018, 2019 i 2021 es va aconseguir netejar aquesta planta d’una part important del tram del riu Onyar a la seva entrada a la ciutat de Girona. Els gestors de l’ajuntament, van reconèixer la tasca de l’equip de voluntaris/es i Decathlon i sol·liciten que, en cas de fer una quarta edició el 2022, es treballi a la mateixa zona d’extracció perquè es mantingui en bon estat i si és possible ampliï a la zona limítrofa.

Per aquest motiu, des de l´Associació la Sorellona, ​​després de la primera jornada d´extracció de Ludwigia peploides amb Decathlon Girona, s´han organitzat més jornades de voluntariat ambiental per seguir amb l´esforç realitzat durant la jornada del 16 de setembre de 2018.

Creiem que és molt important donar continuïtat a les activitats de control d’espècies invasores per combatre’n la dispersió per la resta de cursos fluvials del país.

Compartir: