Què és?

La Setmana de la Natura tindrà lloc del 22 de maig al 5 de juny, durant la qual diferents associacions, fundacions, ajuntaments, escoles o empreses organitzen en total més de 300 activitats sense ànim de lucre per a la conservació de la natura arreu de Catalunya.

Pots participar:

1. Des de la vostra organització podeu organitzar una activitat i penjar-la a la web a través del següent formulari. Es revisarà la informació penjada i si tot és correcte, es publicarà en un termini de dos o tres dies laborables. Tot seguit, us farem arribar per correu postal els braçalets #setmananatura per repartir entre els participants el dia de l’activitat.

2. Una altra forma de participar és escollir una o diverses activitats i assistir-hi durant la setmana, posant-vos en contacte amb l’entitat organitzadora.

3. Indispensable per garantir l’èxit de la setmana, també podeu donar a conèixer la campanya a les persones i col·lectius del vostre entorn: des del boca-orella, utilitzant el hashtag #setmananatura a xarxes socials o promovent l’organització d’activitats al vostre municipi!

Aquest any celebrem la 7a edició de la Setmana de la Natura amb el lema:

Si organitzes una activitat, pensa com podeu actuar localment per reduir la pèrdua de biodiversitat al planeta i cerca les entitats o col·lectius ambientals més propers al teu municipi.

Descobreix com pots col·laborar-hi: segur que poden aportar coneixement sobre la flora i la fauna locals, contactes, materials, eines i idees per organitzar l’activitat conjuntament.

Qui som?

La Setmana de la Natura és una iniciativa de la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN), una entitat sense ànim de lucre de 2n nivell, formada per associacions, fundacions, administracions públiques, universitats i centres de recerca.

La XCN va néixer al febrer del 2019, fruit de la fusió entre la Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC) i la Xarxa de Custòdia del Territori (XCT).

La XCN promou la conservació del patrimoni natural, cultural i paisatgístic i la gestió sostenible del territori, mitjançant la participació i implicació social, representant i donant suport a les entitats de custòdia i de voluntariat ambiental de Catalunya.

Des de la Xarxa per a la Conservació de la Natura es promou la implicació ciutadana en la conservació de la natura, i per això s’organitzen diferents campanyes per apropar el coneixement sobre les entitats ambientals a tothom.

Durant l’any pots implicar-te amb el voluntariat ambiental participant a activitats puntuals d’un dia o en projectes de llarga durada, amb les entitats del teu voltant.

Al voltant del dia mundial del Medi Ambient, 5 de juny, s’organitza la Setmana de la Natura per promoure accions a favor de la conservació de la natura i donar a conèixer les entitats ambientals a la ciutadania, esdeveniment que culminarà amb la Ultra Clean Marathon, una cursa sostenible i solidària per captar fons per als projectes de conservació de les entitats d’arreu de Catalunya.

La XCN és una entitat Declarada d’Utilitat Pública (ordre INT/3558/2006 del 26 d’octubre).

La pèrdua de biodiversitat

La Natura ens dóna VIDA!

El medi ambient és la nostra llar, és la nostra font de recursos, són els valors que sustenten la nostra economia. El medi influeix en la nostra vida. Per això, la seva conservació és responsabilitat de tothom. Ens cal una natura sana per poder gaudir d’una vida saludable.

La salut dels ecosistemes, dels que en depenem els éssers humans i totes les altres espècies, estan deteriorant-se més ràpidament que mai. Estem deteriorant els principals fonaments de les nostres economies, societats, seguretat alimentària, salut i qualitat de vida en tot el món.

La pèrdua de biodiversitat i la degradació del patrimoni natural posen en risc la provisió de les funcions dels ecosistemes de les quals deriven els serveis que són bàsics per la salut i el benestar de la societat, com la pol·linització, la fixació de carboni, l’esmorteïment d’inundacions, la purificació de l’aigua, els incendis forestals o la protecció dels recursos pesquers.

El càlcul per a Catalunya del Living Planet Index (LPI), evidencia una greu tendència regressiva. El 75% de la fauna i flora de Catalunya estan en risc. Hi ha una llarga llista d’espècies animals i vegetals que no tenen garantida la supervivència a Catalunya.

Les pèrdues de biodiversitat més significatives s’estan produint en els boscos madurs, d’hàbitats agraris, d’aigua dolça i litorals, com a conseqüència directa de l’activitat humana.

En aquest context, existeix una demanda social creixent de protecció i de gestió del patrimoni natural del nostre país, perquè sense un bon estat de la natura, no hi ha vida possible.

A Catalunya hi ha més de 80 entitats ambientals sense ànim de lucre que treballen per a la protecció i conservació de la NATURA.

Es tracta d’entitats que realitzen un acció crucial per a la preservació dels nostres ecosistemes, i de transcendència per a la biodiversitat i la sostenibilitat i, en conseqüència, per a tots nosaltres. Però sovint la seva feina és invisible i per dur-la a terme necessiten la col·laboració de tots i totes.

Durant la Setmana de la Natura, apropa’t a les entitats ambientals del teu voltant per conèixer com, a través de la teva participació, pots ajudar a conservar tots els serveis i beneficis que la natura ens proveeix.

 

Les entitats ambientals

Les associacions i fundacions ambientals són aquelles entitats sense ànim de lucre dedicades a la protecció i millora del medi ambient, garantint la conservació de la biodiversitat i una millor salut dels ecosistemes, tant de les persones com de la resta d’espècies.

Les entitats ambientals conformen un teixit associatiu jove, amb menys de 20 anys d’experiència, però moltes de les associacions que en formen part porten anys dedicades a la conservació de la natura.

A través de la seva acció, han aconseguit, entre d’altres coses, influir en l’elaboració de les polítiques públiques, salvar espais naturals enfront de projectes urbanístics que els posaven en perill, expandir el coneixement sobre el medi ambient entre la ciutadania o fomentar la biodiversitat de molts espais a través de la custòdia del territori i el voluntariat.

A Catalunya actuen al voltant de 80 entitats ambientals, dedicades, en la seva diversitat, a diferents àmbits, com la defensa i reivindicació de la natura, a la conservació dels recursos naturals i la custòdia del territori, a l’educació ambiental o la implicació de la societat en els diferents àmbits.

Ja sigui per mar, rius, boscos, muntanyes, ciutats, valls i camps agrícoles, les entitats treballen diàriament arreu del territori per implicar a les persones en la conservació de la natura i garantir unes polítiques que afavoreixin una relació sostenible entre el funcionament de les societats humanes i la resta d’hàbitats.

La majoria d’aquests col·lectius no podrien funcionar sense la dedicació voluntària de moltes persones, que dia a dia, aporten el seu coneixement, el seu temps i les seves mans per evitar la pèrdua de biodiversitat.

Per aquest motiu, et convidem durant la Setmana de la Natura a apropar-te a conèixer les entitats ambientals i descobrir com hi pots col·laborar a llarg termini, com a sòcia, voluntària o a través de donacions per a que puguin realitzar els seus projectes en defensa de la natura.

La Natura ens dóna VIDA!

Galeria de fotos

Vols veure com van ser les activitats per la natura de les edicions anteriors? A continuació trobaràs una galeria de fotos per cada edició passada de la Setmana de la Natura: