Som a temps de conservar la biodiversitat a Catalunya?
27/04/2022
Compartir:
Catalunya té una gran diversitat ecològica i una notable riquesa de paisatges, hàbitats i espècies. Amb més de 600 hàbitats naturals i seminaturals, podem afirmar que el 65% del territori manté un alt grau de naturalitat; tot i això, també és molt vulnerable a les pressions que està sotmès. A banda de la intensa activitat agrícola, ramadera i industrial s’hi afegeix una gran afluència turística, més de 20 milions de visitants anuals, una alta taxa d’urbanització dispersa i una densa xarxa d’infraestructures viàries. Tota aquesta pressió posa en risc la biodiversitat de Catalunya.
Els perills que amenacen la biodiversitat al planeta no exclouen a Catalunya, amb més de trenta-tres mil espècies és considerat el tercer país amb més riquesa de fauna i flora de la unió europea, i té concentrada en una sola comarca, la Garrotxa, més diversitat d’espècies que en tot el regne unit. Les espècies identificades a Catalunya representen un 36% del total de la riquesa estatal, i una quarta part de tota la biodiversitat coneguda a la unió europea. Una xifra excepcional si es té en compte que en extensió representa només un 0,7% del territori comunitari.
Aquesta biodiversitat és la que produeix l’aire que respirem, garanteix la qualitat de l’aigua, ens proveeix d’aliments, combustibles i medicaments, i ens proporciona llocs on simplement gaudir, descansar o trobar la inspiració. L’alarma s’encén amb la constatació que en els darrers anys a Catalunya s’hi ha observat una davallada progressiva i generalitzada de biodiversitat. Algunes espècies ja s’han extingit, i un nombre relativament important d’espècies estan amenaçades. Les principals amenaces a la biodiversitat són directament o indirectament derivades de l’acció antròpica, i el que això ens indica és que si seguim a aquest ritme, no frenarà l’extinció d’espècies, i si la biodiversitat entra en crisi, la nostra salut i la vida tal com la coneixem també.
Les polítiques sobre conservació de la natura són les principals referents que han de guiar la planificació i gestió dels espais naturals protegits, però funcionen aquestes normatives? Calen polítiques més decidides a favor de la biodiversitat? Som a temps de conservar-la?
En parlem amb Josep Germain de la Institució Catalana d’Història Natural (ICHN), una entitat amb cent vint anys de trajectòria que promou l’estudi i conservació dels diferents components del medi natural alhora que difonen coneixements entre ciutadans i institucions. Pots escoltar les reflexions que comparteix el Josep sobre aquest tema al capítol “Som a temps de conservar la biodiversitat a Catalunya?” del podcast “Escoltem la Natura”. Escolta’l a Spotify, iVoox i Anchor.
Referències d’interès
- Normatives i Llistes Vermelles (local, autonòmica, estatal i europea): https://parcs.diba.cat/es/web/conservacio-de-la-biodiversitat/normativa (Diputació de Barcelona)
- Fauna protegida i amenaçada: https://mediambient.gencat.cat/ca/05_ambits_dactuacio/patrimoni_natural/fauna-autoctona-protegida/
- Flora protegida i amenaçada: https://mediambient.gencat.cat/ca/05_ambits_dactuacio/patrimoni_natural/flora-autoctona-protegida/
- Hàbitats de Catalunya: https://mediambient.gencat.cat/ca/05_ambits_dactuacio/patrimoni_natural/sistemes_dinformacio/habitats/
- Inventari de custòdia del territori: https://xcn.cat/projecte/inventari-de-custodia/
- ESNATURA: https://mediambient.gencat.cat/ca/05_ambits_dactuacio/patrimoni_natural/estrategia-catalana-del-patrimoni-natural-i-la-biodiversitat/
- Observatori del Patrimoni Natural i la Biodiversitat: https://observatorinatura.cat/