33è Premi de Natura “Maria Murtra”

  • Informació
  • Ubicació

Lliurament de premis a treballs de recerca inèdits sobre qualsevol aspecte de la natura i el medi ambient sobre la comarca de l'Alt Camp. Destinat a alumnat de Educació Infantil, Primària, Secundària obligatòria, Bat i Cicles Formatius, i Majors de 18 anys.

El termini per a presentar els treballs s’acaba el 30 d’abril i el lliurament de premis acostuma a celebrar-se el darrer dimecres de maig, quedant emmarcat cada any en el cicle de primavera/estiu de LA PARRA/Activitats de petit format de l’Institut d’Estudis Vallencs.

Enguany el lliurament tindrà lloc el dimecres 26 de maig.

El jurat valora que es treballin temes d’educació ambiental com la recollida selectiva i la reducció de residus, l’estalvi d’aigua i d’energia, la mobilitat sostenible, el coneixement del nostre entorn natural, els jardins i els ecosistemes urbans, la utilització responsable dels recursos i la conscienciació sobre la preservació del medi ambient en el nostre entorn.

Enguany el premi també compta amb un Premi especial sobre “Els Torrents de Valls, i, Rius i Rieres de l’Alt Camp”.

Les Bases es poden consultar a la web de l’entitat www.iev.cat

Qualsevol consulta es pot trucar al 977600660.

 

Maria Murtra Casanovas (Valls, 1911 – Bogotà, 1947)

Filla del matrimoni Isidre Murtra i Natàlia Casanovas, neix a Valls, el dia 31 de març de 1911.

Als quatre anys inicia la seva etapa escolar al Col·legi del Cor de Maria i posteriorment cursà el batxillerat. L’any 1929 es matricula a la Facultat de Farmàcia de Barcelona, on es llicenciarà, -de fet fou la primera vallenca llicenciada en farmàcia-, i iniciarà els estudis de doctorat, de la mà del químic i divulgador científic Miquel Masriera, centrant el seu treball en els aspectes fisicoquímics del càncer i les substàncies cancerígenes. Durant els cursos de doctorat coneix Rodolfo Low, alemany d’origen jueu que s’instal·la a Catalunya fugint del règim nazi que començava a imposar-se a Alemanya.  Poc després de l’inici de la Guerra Civil espanyola es casen a Barcelona i continuen els seus treballs d’investigació. Aquest esclat de la guerra i el perill que corre Rodolfo Low, obliguen el matrimoni a exiliar-se a França l’any 1939 i a marxar cap a Colòmbia de forma gairebé immediata, deixant estroncada la que podia haver estat una brillant carrera en l’àmbit de la investigació a Catalunya.

Al país sud-americà Maria Murtra treballa de professora, es dedica a diferents tasques investigadores i és requerida per una universitat de Bogotà per exercir la docència, cosa que no va poder arribar a fer, atès que el set de juny de 1947 moria d’un càncer hepàtic.

L’Institut d’Estudis Vallencs vol retre homenatge a aquesta vallenca, que malgrat les qüestions de gènere de l’època en que li va tocar viure, malgrat les guerres i persecucions, va mantenir l’esperit investigador, la curiositat i la necessitat de saber i fer científic fins la seva mort, de forma prematura, als 36 anys.

 

Observacions

És en l'acte de lliurament dels premis quan es convida a totes les escoles i instituts de la comarca a compartir els treballs dels seus alumnes conscienciant i implicant a tothom sobre la natura i el medi ambient.

 

Les Bases es poden consultar a la web de l'entitat www.iev.cat

Qualsevol consulta es pot trucar al 977600660.

Compartir: