29/05/2017

Ciència ciutadana durant la Setmana de la Natura amb iNaturalist i Natusfera

Compartir:

La ciència ciutadana ha esdevingut una estimulant forma d’interactuar amb la natura. Totes les observacions que fem en les sortides de la Setmana Natura, poden sumar dades útils en els portals de ciència ciutadana i Naturalist i Natusfera.

Cal fer fotografies dels éssers vius que trobem, geolocalitzar-les, i compartir la informació amb altres naturalistes: és un procés d’aprenentatge col·laboratiu, en el que s’estan aportant dades útils a la recerca.

 

El portal d’àmbit mundial iNaturalist, ha preparat el projecte específic Setmana Natura 2017 justament per classificar les observacions de la biodiversitat present a Catalunya en el decurs de la Setmana de la Natura , del 2 a l’11 de juny de 2017.

 

Natusfera, creat pel Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), consta d’un portal web i d’una aplicació mòbil que d’una forma senzilla permet pujar al sistema fotografies i sons dels éssers vius que trobem a la natura, identificar-los, endreçar-los i crear llistes i projectes personalitats. La plataforma és una xarxa virtual on totes les persones usuàries connectades s’ajuden mútuament a aportar dades i a identificar espècies.

 

Els amants de la fotografia a més a més poden participar en els testings de biodiversitat del projecte Biodiversitat Virtual, de l’Associació Fotografia i Biodiversitat: el 3 de juny a Gualba, i el 10 de juny al Cap de Creus.

 

Cal afegir que durant la Setmana de la natura es coneixeran els projectes de ciència ciutadana guanyadors del Premi Medi Ambient d’aquest 2017. La cerimònia de lliurament, a càrrec del conseller Josep Rull, és el 6 de juny al Jardí Botànic de Barcelona.

 

Autoria de l’infografia: i-naturalist.org