Desapareixen les granotes i tots els amfibis del Montnegre?

  • Informació
  • Ubicació

Els amfibis són el grup de vertebrats més amenaçat, tant per pèrdua d’hàbitat com per malalties. Aquestes els afecten en el nostre entorn proper, especialment amb algun cas conegut del Parc del Montnegre. Els ciutadans podem evitar-ho i col·laborar en protegir la biodiversitat.

Un informe recent de l’organització World Wildlife Foundation (WWF) ha presentat uns resultats molt preocupants. En el Living Planet Report 2020 s’explica que entre els anys 70‘s i 2016 s’ha perdut un 68% de les poblacions de vertebrats i han desaparegut un 85% de les zones humides a escala global.  Entre aquest grup, els amfibis són els que es troben en un major, amb més de 2000 espècies amenaçades d’extinció, principalment degut a l’aparició de malalties i la pèrdua d’hàbitat.

Encara que pugui sonar molt llunyà, aquests dos factors també afecten el nostre territori. Pel que fa a la pèrdua d’hàbitat, cal considerar que els amfibis estan molt lligats a les zones humides que, com s’ha vist, estan desapareixent a un ritme molt accelerat. Alhora, els punts d’aigua artificials que eren utilitzats en agricultura i ramaderia tradicional, s’han anat transformant i tecnificant fins a convertir-se en espais que no són aptes per la convivència amb la fauna.

Per altra banda, les malalties també afecten les espècies amb les quals convivim. L’any 2018, a un punt d’aigua del Parc del Montnegre i el Corredor, es va detectar una gran mortalitat de tritó verd (Triturus marmoratus) i de salamandra (Salamandra salamandra). Després de realitzar les anàlisis pertinents, es va constatar la presència de Batrachochytrium salamandrivorans (Bsal) i Batrachochytrium dendrobatidis (Bd), dos fongs que provoquen una malaltia anomenada quitridiomicosi. Globalment, es creu que aquest fong és la causa directa del declivi de més de 500 espècies i que, a més, ha provocat l’extinció total d’unes 90.

Tant des del món científic com a nivell de ciutadà, és possible posar una mica de la nostra part per tal de reduir el risc que aquestes espècies pateixen. En aquest sentit, es poden considerar diverses mesures com la manipulació amb guants, la desinfecció de roba, calçat i material en el treball de camp, evitar la translocació d’individus o no visitar basses que estiguin molt separades entre elles en un mateix dia, entre d’altres.

Així doncs, cal considerar als amfibis com una petita joia que en un breu període de temps podria arribar a desaparèixer. Tots podem posar una mica de la nostra part per tal que aquesta riquesa de la humanitat no desaparegui. Ens aporten un gran nombre de beneficis i una satisfacció immaterial molt difícil d’assolir a partir d’altres mitjans.

Observacions

L'Ajuntament de Sant Cebrià de Vallalta col·labora en aquesta activitat.

Compartir: