La pèrdua de biodiversitat

Passa a l’acció per la biodiversitat! Amb les entitats ambientals

El medi ambient és la nostra llar, és la nostra font de recursos, són els valors que sustenten la nostra economia. El medi influeix en la nostra vida. Per això, la seva conservació és responsabilitat de tothom. Ens cal una natura sana per poder gaudir d’una vida saludable.

La salut dels ecosistemes, dels que en depenem els éssers humans i totes les altres espècies, estan deteriorant-se més ràpidament que mai. Estem deteriorant els principals fonaments de les nostres economies, societats, seguretat alimentària, salut i qualitat de vida en tot el món.

La pèrdua de biodiversitat i la degradació del patrimoni natural posen en risc la provisió de les funcions dels ecosistemes de les quals deriven els serveis que són bàsics per la salut i el benestar de la societat, com la pol·linització, la fixació de carboni, l’esmorteïment d’inundacions, la purificació de l’aigua, els incendis forestals o la protecció dels recursos pesquers.

El càlcul per a Catalunya del Living Planet Index (LPI), evidencia una greu tendència regressiva. El 75% de la fauna i flora de Catalunya estan en risc. Hi ha una llarga llista d’espècies animals i vegetals que no tenen garantida la supervivència a Catalunya. Cal una acció ràpida i ferma!

Les pèrdues de biodiversitat més significatives s’estan produint en els boscos madurs, d’hàbitats agraris, d’aigua dolça i litorals, com a conseqüència directa de l’activitat humana.

En aquest context, existeix una demanda social creixent de protecció i de gestió del patrimoni natural del nostre país.

A Catalunya hi ha més de 80 entitats ambientals sense ànim de lucre que treballen per a la protecció i conservació de la NATURA.

Es tracta d’entitats que realitzen un acció crucial per a la preservació dels nostres ecosistemes, i de transcendència per a la biodiversitat i la sostenibilitat i, en conseqüència, per a tots nosaltres. Però sovint la seva feina és invisible i per dur-la a terme necessiten la col·laboració de tots i totes.

Durant la Setmana de la Natura, apropa’t a les entitats ambientals del teu voltant per conèixer com, a través de la teva participació, pots ajudar a conservar tots els serveis i beneficis que la natura ens proveeix.