21/09/2020

Suma’t a la iniciativa #NaturaésSalut

Compartir:

Aquest any la pandèmia ha modificat completament les nostres vides i ens ha fet entendre l’estret vincle entre la salut de les persones i la salut de la natura. Sense natura, no hi ha vida!

Per això et convidem a participar a la campanya #NaturaésSalut

Comparteix a les xarxes socials la teva foto amb un cartell que digui #NaturaésSalut

Explica com vius aquesta relació i per què creus que és important conservar la natura.

Envia’ns també la imatge a info@setmananatura.cat o etiqueta’ns a les xarxes socials a @SetmanaNatura perquè puguem compartir la teva fotografia!

Tot seguit trobareu alguns arguments que us poden ajudar a parlar sobre això als vostres canals.

 

CONSERVAR LA NATURA ÉS CONSERVAR LA NOSTRA SALUT

La salut de les persones està completament lligada a la salut de la natura, perquè en definitiva, tots som natura.

Aquest fet encara és més evident en la situació de pandèmia en la que ens trobem. Moltes activitats productives tenen un impacte negatiu sobre espècies, el seu hàbitat i els processos ecològics que mantenen el bon funcionament dels ecosistemes.

Ens trobem de ple a la 6a extinció massiva d’espècies, la primera provocada pel model de producció i consum dels éssers humans: 1 milió d’espècies al món es troba en perill d’extinció i el 75% del medi terrestre està transformat per l’ésser humà.

A Catalunya la situació no és gaire millor. El 75% de les espècies d’interès comunitari tenen un estat de conservació desfavorable, i els hàbitats més afectats són els litorals, els d’aigües continentals, les lleres dels rius i els ambients oberts lligats a activitats agrícoles o els prats.

En conseqüència, la destrucció dels hàbitats naturals provoca que els animals es vegin obligats a viure en espais més reduïts, degradats i en contacte més habitual amb els humans, facilitant així el pas de patògens i la transmissió de malalties. A més, amb la globalització, degut a l’enorme moviment de persones i mercaderies entre països i continents, augmenta el risc que una malaltia que arriba a una persona s’estengui ràpidament per tot el món, generant una pandèmia.

La destrucció massiva de l’equilibri de la natura no només obre la porta a noves malalties com la Covid-19, sinó que també afecta la nostra salut de moltes altres maneres. Per exemple, segons dades de l’Organització Mundial de la Salut,  4,2 milions de persones moren cada any al món degut a la contaminació de l’aire. Per tant, és urgent passar a l’acció.

Per evitar les pitjors conseqüències, cal replantejar el model de relació amb la natura que tenim establert al nord global. La natura és la base de les nostres vides, i perquè la vida segueixi és necessari protegir, conservar, defensar i restaurar els espais naturals. Cal utilitzar els recursos que ens dóna la natura amb una altra mirada: cuidant la vida dels altres éssers, cuidem també la nostra.

Durant la Setmana de la Natura 2020 replantegem la nostra relació amb la natura, perquè #NaturaésSalut