Custodiant tresors a l’Ametlla de Mar – Gimcana familiar del mar

  • Informació
  • Ubicació

Farem una gimcana del mar a l’Espai Natural del Cap de Santes Creus, per conèixer la seva biodiversitat i col·laborar en la millora de l'estat dels seus valors naturals.

Organitzarem una gimcana de matí per grups de 4-5 persones, on busquem que la gent visiti l’entorn marí i costaner de l’EIN Cap de Santes Creus, coneguin els seus valors naturals i alhora col·laborin en la seva conservació.

PER PARTICIPAR CAL INSCRIPCIÓ PRÈVIA A TRAVÉS DEL SEGÜENT FORMULARI

PUNT DE TROBADA: Pàrquing de la Platja de Santes Creus

La gimcana consta de 5 proves en diferents punts (Llacuna de Santes Creus, platja de Santes Creus, l’Estany Podrit, i la Punta de l’Àliga i l’Illot) i busquem fusionar les accions de voluntariat, amb les de cens de biodiversitat i la gamificació per a fer-ho d’una forma diferent a l’habitual. Cada prova tindrà una explicació naturalista del tram on estan i els seus valors naturals, i una prova a fer:

  • Prova 1 (Llacuna de Santes Creus): recerca d’uns cartells amagats que ens parlen del fartet (Aphanius iberus) i el samaruc (Valencia hispanica) per a que coneguin la presència d’ambdós peixos a la llacuna i la seva delicada situació i protecció.
  • Prova 2 (Platja de Santes Creus): neteja de platja. En un temps determinat han d’omplir una bossa amb deixalles marines i marcar en una fitxa cada tipus de deixalla trobada i la quantitat, per al final indicar quina és la deixalla que més han trobat.
  • Prova 3 (l’Estany Podrit): cens submarí i descoberta de la posidònia (Posidonia oceanica). Allà trobaran una guia submergible i una càmera submarina, i hauran de buscar i fotografiar la posidònia i 3 espècies diferents de la guia tot fent snorkel (sols equipats amb ulleres i tub).
  • Prova 4 (Punta de l’Àliga): les plantes invasores. Se’ls ensenyarà els perills de les plantes invasores i com es fa una neteja d’ungla de gat (Carpobrotus edulis).
  • Prova 5 (l’Illot): descobrint la geologia de la zona. Aquí s’hi troben les orbitolines, uns fòssils de foraminífers marins en forma de llentia molt abundants en aquest tram. Han de trobar les orbitolines i dibuixar-les.

Aquesta activitat s’emmarcarà en la Festa del Mar que té lloc per primera vegada al municipi i ja s’ha establit la col·laboració amb l’Ajuntament i les altres entitats participants, aprofitant que s’estan signant un acord de custòdia per aquest espai amb l’Ajuntament. I durant l’activitat comptarem amb la presència del cantautor ebrenc Joan Rovira, PADRÍ de la Setmana de la Natura!

El projecte “CUSTODIANT TRESORS a l’Ametlla de Mar” es desenvolupa a l’Espai Natural del Cap de Santes Creus, espai Xarxa Natura 2000 (l’Ametlla de Mar, Tarragona). Des de Graëllsia volem conèixer l’estat dels recursos naturals marins i litorals de l’ENP Cap de Stes Creus, així com els impactes que pot causar el turisme, per a poder fomentar que turisme i conservació siguin compaginables aquí.

Podeu veure el programa de l’activitat aquí.

Observacions

  • Apta per a totes les edats sempre i quan puguin fer el recorregut de 4km.
  • Cal dur calçat i roba còmode per a la caminada, banyador, tovallola (una prova és aquàtica), gorra, crema solar i aigua.
  • PER PARTICIPAR CAL INSCRIPCIÓ PRÈVIA A TRAVÉS DEL SEGÜENT FORMULARI

Compartir: