La contaminació lumínica: la gran desconeguda

  • Informació
  • Ubicació

Xerrada científica a càrreg de Carles Puncernau de l'Associació Celfosc. Associació Castor i Ajuntament de Tordera

La vida ha evolucionat amb els patrons diaris, mensuals i estacionals de llum i foscor predictibles i subjacents als ritmes naturals de gairebé tots els organismes vius, tant animals com vegetals. A cada latitud i segons l’època de l’any, existeixen uns patrons d’il·luminació dia/nit i estacionals, que determinen els cicles circadians, circanuals i circalunars a què els éssers vius s’han adaptat i segons els quals s’han especialitzat condicionant-hi els seus patrons de comportament: hores d’activitat, depredació, reproducció, pol·linització, hibernació, etc.

Per tant, no és d’estranyar que la ruptura d’aquests patrons naturals a causa de la implantació de fonts d’il·luminació artificials tingui conseqüències adverses sobre la biodiversitat en un ampli rang de grups, espècies i ecosistemes diferents.

Les espècies nocturnes, que són majoria en certs grups taxonòmics, són clarament vulnerables, però també en són les espècies crepusculars i les diürnes, que veuen distorsionat el seu patró de comportament en variar les hores d’il·luminació diàries per causa de fonts artificials.