Millora de la biodiversitat en l’àmbit litoral del ENP Desembocadura del riu Gaià
Jornada de voluntariat per a la conservació d'hàbitats i ecosistemes
Millora de la biodiversitat en l’àmbit litoral del ENP Desembocadura del riu Gaià – “Un cop de mà a la biodiversitat” és una jornada de voluntariat en forma de gimcana no competitiva centrada en la recuperació d’hàbitats per afavorir espècies clau com el corriol camanegre, la tortuga de rierol i la papallona cleòpatra al tram baix del riu Gaià.
Els participants, guiat per tècnics de custòdia de l’entitat, es divideixen en equips rotatius per realitzar tres accions d’intervenció: seguiment d’ictiofauna a la desembocadura del riu Gaià, manteniment de l’abalisament dunar i control de flora exòtica invasora del bosc de ribera, abordant problemàtiques reals identificades durant l’activitat.
Activitat dirigida a qualsevol públic. Cal tenir en compte que requereix activitat física.
Per participar, cal inscriure’s prèviament a riugaia.cat/esdeveniment/voluntariat-setmana-de-la-natura-2024/
El projecte de conservació de la conca del riu Gaià
El projecte de conservació de se centra en la gestió activa dels ecosistemes fluvials i costaners de la conca del riu Gaià, amb accions com la custòdia de la desembocadura del riu i la preservació d’espècies com el cranc de riu i el corriol camanegre. Aquests esforços, realitzats amb la participació del voluntariat i acords de custòdia amb entitats com l’Agència Catalana de l’Aigua i propietaris privats, busquen promoure la sostenibilitat i l’equilibri dels ecosistemes fluvials locals.
L’Associació Mediambiental la Sínia
La Sínia és una entitat ambiental que centra el seus objectius en la protecció del patrimoni natural i cultural de la conca del riu Gaià. Ha anat ampliant la seva tasca, especialment en l’educació ambiental, involucrant escolars, pares, i organismes públics i privats en activitats educatives centrades en la conservació del medi ambient. Així mateix, el voluntariat juga un paper clau, ja que mitjançant activitats organitzades als municipis de la conca del Gaià, s’estén la consciència sobre els valors dels hàbitats aquàtics i s’impulsa la participació ciutadana en la seva protecció. La custòdia del territori també és un eix fonamental de la seva acció.
Compartir: