24 de maig, celebrem el Dia Europeu dels Parcs!

24/05/2024

Cada any, el Dia Europeu dels Parcs se celebra al voltant del 24 de maig. Té com a objectiu apropar les persones a la natura i conscienciar la ciutadania sobre la importància de la bellesa natural preservada a les àrees protegides i la importància de la conservació i la gestió sostenible d’aquests espais.

Els espais naturals protegits de Catalunya

A Catalunya, hi ha una vintena de parcs naturals i 184 espais més agrupats en diferents figures de protecció. Tots plegats, sumen el 30 % del territori del país.

Què va passar el 24 de maig de 1909?

Hem d’anar ni més ni menys que 115 anys enrere per trobar els primers espais naturals protegits d’Europa. El 24 de maig de 1909 es va aprovar una llei a Suècia que va permetre la protecció immediata de 9 grans espais naturals: Abisko, Garphyttan, Hamra, Pieljekaise, Sarek, Great Falls, Sånfjället, Ängsö y Gotska Sandön.

Des d’aquell dia celebrem anualment el «Dia Europeu dels Parcs» en el 24 de maig, una efemèride promoguda per Europarc, el principal fòrum professional de les àrees protegides d’arreu d’Europa que agrupa fins a 400 membres de 38 països.

«Vote for nature», el lema d’enguany

El lema d’enguany és “Vota per la natura”, en el context de les eleccions europees del 9 de juny de 2024. És essencial promoure accions positives per assegurar un futur saludable per a les persones i la natura, de la qual formem part.

En el Dia Europeu dels Parcs, la Federació EUROPARC vol ressaltar la importància de les àrees protegides per al desenvolupament i la implementació de polítiques de conservació i benestar de les persones, el seu paper central per garantir una societat sostenible i resilient perquè tota la ciutadania pugui viure en harmonia.

Durant la Setmana de la Natura (del 22 de maig al 5 de juny) pots participar en centenars d’activitats organitzades pels espais naturals protegits d’arreu de Catalunya.

Trobaràs activitats promogudes per la Xarxa de Parc Naturals de la Diputació de Barcelona, per la xarxa d’espais protegits de la Generalitat de Catalunya o per diversos consorcis, com el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola.

Entre les propostes, podràs triar entre passejades guiades, jornades de portes obertes, conferències, exposicions, projeccions, contacontes o accions de voluntariat, entre d’altres!

www.setmananatura.cat

I si vols col·laborar durant la resta de l’any, consulta el web voluntariatambiental.cat/voluntariat-als-parcs/

#EuropeanDayOfParks #VoteForNature #DiaEuropeuParcs
Més informació
Recursos gràfics