Sigues part del pla en el Dia Internacional de la Biodiversitat!

22/05/2024

22 de maig, Dia Internacional de la Diversitat Biològica #PartOfThePlan

La diversitat biològica s’entén sovint com la gran varietat de plantes, animals i microorganismes, però també inclou les diferències genètiques dins de cada espècie —per exemple, entre varietats de cultius i de bestiar— i la varietat d’ecosistemes (llacs, boscos, deserts, paisatges agrícoles) que acullen múltiples tipus d’interaccions entre els seus membres (humans, plantes, animals).

Els recursos de la diversitat biològica són els pilars sobre els quals construïm les nostres societats. Alguns exemples poden ser que els peixos proporcionen el 20% de la proteïna animal a uns 3.000 milions de persones arreu del món, i més del 80% de la dieta humana la proporcionen les plantes.

La pèrdua de biodiversitat és una amenaça per al planeta, incloent-hi la salut humana. Està demostrat que la pèrdua de biodiversitat podria expandir les zoonosis -malalties transmeses dels animals als humans-, mentre que, en canvi, si mantenim la biodiversitat intacta, ofereix excel·lents eines per lluitar contra pandèmies com les provocades pels coronavirus.

Tot i que hi ha un reconeixement creixent que la diversitat biològica és un actiu global de gran valor per a les generacions futures, el nombre d’espècies s’està reduint significativament per determinades activitats humanes.

Donada la importància de la conscienciació sobre aquest tema, l’Organització de les Nacions Unides (ONU) va decidir celebrar anualment el Dia Internacional de la Diversitat Biològica en el 22 de maig.

Què va passar al 22 de maig de 1992?

Tal dia com avui de fa 32 anys es va ratificar el text de la Convenció sobre la Diversitat Biològica per part de 196 països d’arreu del món.

Un text que representa un instrument internacional per a la conservació de la diversitat biològica, l’ús sostenible dels seus components i la participació justa i equitativa en els beneficis que es deriven de l’ús dels recursos genètics.

Sigues part del pla! #PartOfThePlan

El desembre de 2022 es va adoptar el «Marc Mundial Kummig-Montreal», conegut com el «Pla de Biodversitat», on s’estableixen mesures concretes per aturar i revertir la pèrdua de biodiversitat fins al 2050, entre les que s’inclouen la restauració del 30% dels ecosistemes terrestres, litorals, fluvials i marins, o l’eliminació gradual d’incentius fiscals perjudicials per a la biodiversitat, alhora que augmenten els incentius positius per a la conservació de la natura.

Amb el lema del Dia de la Biodiversitat 2024 «Sigues part del pla!» se cerca instar als governs, pobles, comunitats locals, entitats ambientals, polítics, empreses i ciutadania a col·laborar activament amb la implementació d’aquest pla.

Tu també pots ser part del pla! Participa durant la Setmana de la Natura, del 22 de maig al 5 de juny a les més de 500 activitats programades arreu de Catalunya per actuar per la natura.

www.setmananatura.cat

 

#PartOfThePlan #DiaBiodiversitat

Més informació   /   Recursos gràfics