Connectivitat ecològica: la temàtica de la Setmana de la Natura 2024

13/03/2024

La 9a edició de la Setmana de la Natura tindrà lloc del 22 de maig, Dia Internacional de la Biodiversitat, al 5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient. Cada any la Setmana de la Natura gira entorn una temàtica diferent. Aquest any és el torn de la connectivitat ecològica. Per què?

Estem davant d’una emergència ecològica i climàtica

A Catalunya estem vivint una situació d’emergència ecològica i de crisi climàtica, i això està afectant greument la biodiversitat.

En els últims 20 anys, la fauna salvatge de Catalunya ha perdut un 24% dels seus individus, i els ecosistemes d’aigua dolça i litorals, els agraris i els de boscos madurs es troben entre els més amenaçats.

Què causa aquesta pèrdua de biodivesitat?

Una de les principals causes de la pèrdua de diversitat biològica són els canvis en els usos del sòl. Aquests canvis provoquen que molts hàbitats es redueixin, es deteriorin i es fragmentin.

Però, què vol dir que els hàbitats es fragmenten? Doncs passa el mateix com quan desmuntem un trencacloques: una gran extensió es transforma en peces de superfícies més petites, i aquestes queden separades les unes de les altres per hàbitats que són diferents als originals.

Quan això passa, diem que la connectivitat ecològica s’ha reduït.

#ConnectemLaNatura

Tenir hàbitats cada cop més fragmentats posa les coses molt difícils a totes aquelles espècies que, degut al canvi climàtic, s’estan desplaçant per buscar les condicions ambientals on poder viure.

A més, els hàbitats aïllats, encara que siguin de qualitat, no poden ser funcionals. Si aquests estan interconnectats, aconseguim mantenir àrees vitals per a moltes espècies, el proveïment de serveis ambientals (essencials per a la nostra supervivència!) i fem que els processos ecològics que hi tenen lloc puguin continuar.

Per això és importantíssim passar a l’acció i connectar la Natura!

Implica’t a la Setmana de la Natura

A Catalunya tenim un teixit associatiu molt fort que treballa de la mà de tots els actors del territori per a conservar i restaurar la natura. Ara tu també pots contribuir a retornar la connectivitat ecològica del nostre territori! A través de les activitats que s’organitzaran arreu del territori podrem conèixer com implicar-nos col·lectivament per mantenir el bon funcionament dels ecosistemes i fomentar la connectivitat ecològica.

 

Referències:

Observatori del Patrimoni Natural i la Biodiversitat (2022)

Informe de l’Estat de la Natura (2020) 

Bases per a les directrius de connectivitat ecològica de Catalunya (2006)

Estratègia del Patrimoni Natural i la Biodiversitat de Catalunya 2030