Activitats destacades de la Setmana de la Natura 2023

09/06/2023

Compartir:

En la 8a edició de la Setmana de la Natura, 313 col·lectius han organitzat 523 activitats. Aquest ha estat el nombre d’activitats segons el tipus d’organització:

  • Entitats ambientals: 113 activitats
  • Parcs naturals: 64 activitats
  • Biblioteques: 133 activitats
  • Centres educatius: 77 activitats
  • Ajuntaments i ens locals: 78 activitats
  • Empreses: 23 activitats
  • Centres de recerca: 3 activitats
  • Altres col·lectius: 32 activitats

Activitats destacades

FestiNAT

La primera edició del FestiNAT, celebrat el 27 de maig a la seu de la Fundació Emys, a Riudarenes, va aplegar més de 350 persones interessades en conèixer i implicar-se amb la conservació i restauració de la natura. Petits i grans van trobar-se per participar en tallers, xerrades, a la fira d’entitats, sortides d’observació de fauna i flora a través d’un bioblitz, en visites guiades al banc de llavors de la Selva que gestiona la Fundació Emys i, a més, van poder riure gràcies al monòleg d’en Godai Garcia. Alhora, diferents estudiants d’ESO i batxillerat van presentar els seus projectes relacionats amb la biodiversitat. Ha estat un esdeveniment impulsat per Fundació Emys, Oxigenats, ICHN i XCN amb l’objectiu de visibilitzar els projectes de conservació de les entitats del territori i mostrar com tots podem implicar-nos a través de la ciència ciutadana i el voluntariat ambiental.

Voluntariat ambiental a la Timoneda d’Alfés

La timoneda d’Alfés és un espai protegit únic a Catalunya on viuen espècies d’ocells i invertebrats que no es troben en cap lloc més del país, com l’alosa becuda o el llagost pedra de timoneda, a més de les majors poblacions de terrerola vulgar i calàndria de tota Catalunya. L’activitat va constar d’una explicació d’aquest espai natural i d’una vista guiada per conèixer la timoneda i les aus que hi viuen. A més es va fer un alliberament de xots recuperats al Centre de Recuperació de Fauna de Vallcalent i una neteja de la brossa i escombraries al voltant de l’antic hangar.

L’activitat va ser organitzada per l’associació Trenca.

Aplec dels 4 Rius

Durant el darrer cap de setmana de la Setmana Natura es va dur a terme la 3a edició de l’Aplec dels 4 Rius, que va reunir entre 150 i 200 persones al Parc de la Devesa de Girona, on van poder gaudir de diversos tallers de natura com l’elaboració de bombes de llavors o de menjadores per ocells, o de pesca científica i d’il·lustració naturalista. També es va debatre sobre l’ús social dels espais fluvials amb el Consorci del Ter, a més d’altres activitats culturals, com un taller de circ o de danses tradicionals.

L’Aplec està impulsat per l’Associació la Sorellona i l’Associació Naturalistes de Girona, i forma part de les activitats del projecte GiroNat – Gir cap a la renaturalització per una Girona més resilient i saludable; amb el suport de Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO), en el marc del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia (PRTR), finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU.

Bioblitz de l’Empordà

Fins a 80 assistents van participar al Bioblitz de Mas Castellar de Pontós, dissabte 3 de juny, una trobada naturalista on persones de totes les edats van aprendre i conèixer més sobre la diversitat de fauna i flora que habita la finca, alhora que van aportar dades molt valuoses per conèixer la biodiversitat de l’espai (a través de l’aplicació iNaturalist) i així contribuir a definir accions de conservació de la natura adequades a la seva realitat. Aquesta és una activitat impulsada per EmpordaiNat, IAEDEN i XCN, i organitzada en el marc del projecte LIFE ENPLC, on hi participa la XCN, i que té per objectiu promoure la vinculació de persones propietàries amb entitats de conservació de la natura a nivell europeu.

En Marc Pons, agricultor i ramader de la finca de Mas Castellar, aposta per obrir les portes de la finca per apropar la natura a tothom: «Trobem interessant realitzar accions com el Bioblitz d’avui per conèixer l’estat de la finca, per saber si s’està fent una gestió correcta o no, i perquè ens permet obrir portes i donar a conèixer la natura que es troba a la finca, de la que nosaltres tenim la sort de gaudir-ne cada dia. Mas Castellar és una finca agrícola, i en aquest sentit, l’agricultura ecològica o regenerativa juga un paper bàsic en la preservació de la biodiversitat, ajudant a mantenir el mosaic agroforestal.» La finca compta amb un acord de custòdia agrària amb Paisatges Vius.