Què és?

La Setmana de la Natura té lloc del 22 de maig al 5 de juny, durant la qual diferents associacions, fundacions, ajuntaments, escoles o empreses organitzen en total més de 500 activitats sense ànim de lucre per a la conservació de la natura arreu de Catalunya.

Pots participar:

1. Des de la vostra organització podeu organitzar una activitat i penjar-la a la web a través del següent formulari. Es revisarà la informació penjada i si tot és correcte, es publicarà en un termini de dos o tres dies laborables. Tot seguit, us farem arribar per correu postal els braçalets #setmananatura per repartir entre els participants el dia de l’activitat. Consulteu aquí el dossier per organitzadors.

2. Una altra forma de participar és escollir una o diverses activitats i assistir-hi durant la setmana, posant-vos en contacte amb l’entitat organitzadora.

3. Indispensable per garantir l’èxit de la setmana, també podeu donar a conèixer la campanya a les persones i col·lectius del vostre entorn: des del boca-orella, utilitzant el hashtag #setmananatura a xarxes socials o promovent l’organització d’activitats al vostre municipi!

Aquest any 2023 celebrem la 8a edició de la Setmana de la Natura!

Si organitzes una activitat, pensa com podeu actuar localment per restaurar la natura i cerca les entitats o col·lectius ambientals més propers al teu municipi.

Descobreix com pots col·laborar-hi: segur que poden aportar coneixement sobre la flora i la fauna locals, contactes, materials, eines i idees per organitzar l’activitat conjuntament.

Qui som?

La Setmana de la Natura és una iniciativa de la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN), una entitat sense ànim de lucre de 2n nivell, formada per 200 organitzacions, com associacions, fundacions, administracions públiques, universitats i centres de recerca.

La XCN va néixer al febrer del 2019, fruit de la fusió entre la Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC) i la Xarxa de Custòdia del Territori (XCT). La XCN promou la conservació del patrimoni natural, cultural i paisatgístic i la gestió sostenible del territori, mitjançant la participació i implicació social, representant i donant suport a les entitats de custòdia i de voluntariat ambiental de Catalunya.

Des de la Xarxa per a la Conservació de la Natura es promou la implicació ciutadana en la conservació de la natura, i per això s’organitzen diferents campanyes per apropar el coneixement sobre les entitats ambientals a tothom. Durant l’any pots implicar-te amb el voluntariat ambiental participant a activitats puntuals d’un dia o en projectes de llarga durada, amb les entitats del teu voltant.

Al voltant del dia mundial del Medi Ambient, 5 de juny, s’organitza la Setmana de la Natura per promoure accions a favor de la conservació de la natura i donar a conèixer les entitats ambientals a la ciutadania, i al març, la Ultra Clean Marathon, una cursa sostenible i solidària per captar fons per als projectes de conservació de les entitats d’arreu de Catalunya.

La XCN és una entitat Declarada d’Utilitat Pública (ordre INT/3558/2006 del 26 d’octubre).

 

Restaurem la Natura

Catalunya representa un 36% de la riquesa total d’espècies presents a l’estat espanyol i conté un 26% de la biodiversitat coneguda de la Unió Europea, tot i que representa només un 0,7% del territori de la UE, això ens confereix una responsabilitat a nivell Europeu per la conservació de la biodiversitat. Malgrat els esforços duts a terme, la pèrdua de biodiversitat afecta greument al nostre territori. El Living Planet Index (LPI) mostra que en els darrers 20 anys, les poblacions de fauna salvatge han tingut una davallada mitjana del 24% dels seus individus. La principal causa directa han estat els canvis en els usos del sòl, tot i que el canvi climàtic i l’arribada d’espècies exòtiques invasores tenen un impacte cada cop més gran.

El 81% dels hàbitats protegits per la UE es troben en mal estat, i cada cop estan sotmesos a una pressió més gran. Els ecosistemes d’aigua dolça i litorals, agraris i de boscos madurs es troben entre els més amenaçats. A Catalunya, les zones humides, tot i que són un dels hàbitats amb més biodiversitat, són també els més degradats.

Arribats a aquest punt, restaurar la natura i mantenir el bon funcionament dels ecosistemes és imprescindible per fer front a la pèrdua de biodiversitat i a la crisi climàtica. La restauració ecològica serà un aspecte clau els propers anys: durant la Conferència de la ONU sobre Biodiversitat (COP15), que va tenir lloc el passat desembre, es va establir el pacte 30×30: restaurar el 30% de la natura per l’any 2030. A més, aquest any s’està treballant en la primera llei europea de restauració de la natura, amb l’objectiu de revertir la degradació ambiental. Segons la ONU, aturant i revertint la degradació de la superfície terrestre i oceànica, podem prevenir la pèrdua d’un milió d’espècies amenaçades.

Està, doncs, a les nostres mans conservar i restaurar els hàbitats que acullen a les persones i a les altres espècies amb les que convivim. En aquest sentit, les intervencions a petita escala poden tenir un impacte molt positiu sobre la biodiversitat. Per exemple, la restauració dels ecosistemes d’aigua dolça contribuirà a preservar processos ecològics com la migració de peixos o el transport de sediments. En l’àmbit agrari, accions de restauració dels sòls o d’hàbitats adjacents a conreus poden afavorir la biodiversitat lligada a aquests indrets i recuperar processos ecològics com la desnitrificació dels sòls o la pol·linització.

D’aquests processos se’n deriven serveis ecosistèmics essencials per a la supervivència de les persones. Afavorint la pol·linització, assegurem l’aprovisionament d’aliments, recuperant els boscos de ribera disminuïm el risc d’inundacions, o restaurat les dunes litorals fomentem una barrera natural contra l’erosió.

A Catalunya, dia a dia milers de persones s’impliquen amb la conservació i restauració de la natura. Moltes d’elles s’organitzen a través d’associacions o fundacions ambientals, conformant un teixit associatiu fort que treballa de la mà de tots els actors del territori, a través del voluntariat o de la custòdia, per a recuperar el bon estat dels espais naturals degradats i els processos ecològics associats.

Ara, tu també pots contribuir a recuperar la natura i tot el que ens aporta.

Juntes, restaurem-la!

#RestauremLaNatura

 

Les entitats ambientals

Les associacions i fundacions ambientals són aquelles entitats sense ànim de lucre dedicades a la protecció i millora del medi ambient, garantint la conservació de la biodiversitat i una millor salut dels ecosistemes, tant de les persones com de la resta d’espècies.

Les entitats ambientals conformen un teixit associatiu jove, amb menys de 20 anys d’experiència, però moltes de les associacions que en formen part porten anys dedicades a la conservació de la natura.

A través de la seva acció, han aconseguit, entre d’altres coses, influir en l’elaboració de les polítiques públiques, salvar espais naturals enfront de projectes urbanístics que els posaven en perill, expandir el coneixement sobre el medi ambient entre la ciutadania o fomentar la biodiversitat de molts espais a través de la custòdia del territori i el voluntariat.

A Catalunya actuen al voltant de 80 entitats ambientals, dedicades, en la seva diversitat, a diferents àmbits, com la defensa i reivindicació de la natura, a la conservació dels recursos naturals i la custòdia del territori, a l’educació ambiental o la implicació de la societat en els diferents àmbits.

Ja sigui per mar, rius, boscos, muntanyes, ciutats, valls i camps agrícoles, les entitats treballen diàriament arreu del territori per implicar a les persones en la conservació de la natura i garantir unes polítiques que afavoreixin una relació sostenible entre el funcionament de les societats humanes i la resta d’hàbitats.

La majoria d’aquests col·lectius no podrien funcionar sense la dedicació voluntària de moltes persones, que dia a dia, aporten el seu coneixement, el seu temps i les seves mans per evitar la pèrdua de biodiversitat.

Per aquest motiu, et convidem durant la Setmana de la Natura a apropar-te a conèixer les entitats ambientals i descobrir com hi pots col·laborar a llarg termini, com a sòcia, voluntària o a través de donacions per a que puguin realitzar els seus projectes en defensa de la natura.

Amb tu, #RestauremLaNatura

Galeria de fotos

Vols veure com van ser les activitats per la natura de les edicions anteriors? A continuació trobaràs una galeria de fotos per cada edició passada de la Setmana de la Natura: