Per què és important la restauració ecològica?

21/04/2023

Compartir:

Catalunya està inclosa entre els 34 territoris amb més biodiversitat del planeta. Dins l’estat espanyol representa un 36% de la riquesa total d’espècies, i conté un 26% de la biodiversitat coneguda de la Unió Europea.

Tot i així, ja fa un temps que s’està lluitant per frenar la davallada progressiva i generalitzada de biodiversitat que està patint.

L’Índex de Planeta Viu a Catalunya 2022 mostra una davallada del 24% des de 2002 i fins el 2021 en l’abundància mitjana de les poblacions de les 321 espècies d’amfibis, ocells, peixos, mamífers, rèptils i papallones. Apunta també que la principal causa directa d’aquesta davallada són els canvis en els usos del sòl. A nivell Europeu, se sap que el 81% dels hàbitats protegits es troben en mal estat.

Un dels hàbitats més degradats a Catalunya son les zones humides, fet alarmant tenint en compte que són també dels ecosistemes amb més biodiversitat. A nivell europeu, acompanyen la llista d’ecosistemes amenaçats els d’aigua dolça i litorals, els agraris i els boscos madurs.

Aquests hàbitats aporten serveis ecosistèmics imprescindibles per a la supervivència de les persones i la sostenibilitat del planeta.

Passem a l‘acció!

Conservar i restaurar-los depèn de tots i totes nosaltres, i és essencial per a fer front a la pèrdua de biodiversitat i a l’emergència climàtica.

En aquest sentit, les intervencions a petita escala poden tenir un impacte molt positiu sobre la biodiversitat.

  • Recuperant espais agraris afavorim la pol·linització, que ens assegura l’aprovisionament d’aliments.
  • Conservant els boscos de ribera disminuïm el risc d’inundacions i els efectes de les avingudes, ajudant també a la biodiversitat tan àmplia que habita en aquests indrets.
  • Restaurant la connectivitat fluvial ajudem a la migració de peixos i fem que el transport de sediments pugui seguir el seu curs.
  • Recuperant les dunes litorals fomentem una barrera natural contra l’erosió.

Aquests són només alguns dels molts exemples d’accions de restauració de la natura que estan a les nostres mans.

La Setmana de la Natura és una bona oportunitat per apropar-se a conèixer i passar a l’acció, a través de les més de 500 activitats que tindran lloc arreu de Catalunya vinculades amb la restauració ecològica.

Enguany tindrà lloc la 8a edició. Marcarà el tret de sortida el 22 de maig (Dia Mundial de la Biodiversitat), passant pel 24 de maig (Dia Europeu dels Parcs) i finalitzant l’edició el 5 de juny (Dia Mundial del Medi Ambient).

Si formes part d’un col·lectiu, organitza una activitat durant la #setmananatura! Associacions, fundacions, escoles, instituts, grups de lleure, administracions públiques, biblioteques, museus, empreses, parcs naturals,…tots hi sou benvinguts!

Amb tu, #RestauremLaNatura!

 

Referències bibliogràfiques:

Observatori del Patrimoni Natural i la Biodiversitat (2022)

Estratègia del patrimoni natural i la biodiversitat de Catalunya (2018)

Living Planet Index (2022)

Informe de l’Estat de la Natura a Catalunya (2020)

EEA Report No 10/2020

CREAF (2022)

UNEP (s.d.)