Finalitza la setena Setmana de la Natura amb una gran participació!

07/06/2022

Compartir:

Diumenge, 5 de juny, coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient, va finalitzar la setena Setmana de la Natura amb una gran participació, que va donar el seu tret de sortida el 22 de maig, Dia Internacional de la Biodiversitat.

La pandèmia causada per la COVID19 va suposar que les dues darreres edicions es realitzessin amb diverses adaptacions, com per exemple nombres reduïts de participants per grups i activitats en línia. Això va implicar que la participació total fos reduïda en comparació a altres edicions, cosa que enguany hem recuperat amb un notable augment tant d’activitats organitzades com de participants.

Durant els 15 dies que ha durat la Setmana de la Natura s’han organitzat arreu del territori un total de 555 activitats per conscienciar sobre la importància de tenir cura de la natura i el territori. Per tot Catalunya hi ha hagut gran diversitat de propostes entre les quals cada participant ha pogut triar la que més s’ha ajustat als seus interessos i facilitats.

Les activitats han promogut valors de descoberta i respecte al medi ambient, apropant la natura al ciutadà, aportant-li coneixements, eines i recursos per implicar-se en la conservació de la natura. Han destacat les jornades de voluntariat ambiental per extreure espècies exòtiques invasores, per netejar entorns, per millorar i restaurar espais naturals; també hi ha hagut nombroses sortides guiades per conèixer la fauna i flora de l’entorn; xerrades sobre biodiversitat i emergència climàtica; iniciatives de ciència ciutadana com BioBlitz d’espècies invasores, snorkel nocturn per censar espècies marines, censos d’ocells; tallers per construir caixes niu, plantar escocells, construcció d’hotels d’insectes, entre d’altres.

Tot i que no és només durant uns dies puntuals que s’ha de protegir la natura, gràcies a totes les persones que s’han sumat a la Setmana de la Natura, tant organitzant com participant en activitats, hem aconseguit fer més gran, enfortir i visibilitzar la comunitat de persones i organitzacions implicades en la conservació de la natura dia a dia.

Què aportem amb la Setmana de la Natura?

Catalunya compta d’una gran diversitat ecològica i riquesa de paisatges, hàbitats i espècies, amb paisatges molt diferents i singulars arreu del territori, exposats a pressions (principalment derivades de l’activitat antròpica) que posen en risc la biodiversitat. L’alarma s’encén amb la constatació que en els darrers anys a Catalunya s’hi ha observat una davallada progressiva i generalitzada de biodiversitat. Aquesta és la que produeix l’aire que respirem, ens proveeix d’aliments i recursos,  garanteix la qualitat de l’aigua, a més ens proporciona llocs on gaudir del nostre temps lliure. La natura i la seva biodiversitat és essencial per les nostres vides, ens aporta salut tant física com mental, i és necessari i urgent protegir-la i conservar-la.

Gràcies a la Setmana de la Natura que construïm un cop a l’any entre totes, donem a conèixer la importància de conservar el territori i la biodiversitat de Catalunya alhora que gaudim d’activitats molt diverses que ens permeten connectar amb la natura.

Neix amb l’objectiu de posar en valor i visibilitzar la feina que fan cada dia les entitats ambientals per  recuperar i millorar els hàbitats de Catalunya a partir d’accions com l’extracció i control d’espècies invasores, seguiments de fauna i flora, educació ambiental i sensibilització, recollides de residus… En totes aquestes tasques és necessària la implicació ciutadana, i per aconseguir-la és bàsic donar a conèixer la problemàtica ambiental i la necessitat de cuidar el nostre entorn. Iniciatives com la Setmana de la Natura permeten augmentar aquesta implicació ciutadana en la conservació de la natura. Conèixer per protegir, conèixer per passar a l’acció.

La natura és el fonament de les nostres vides, i només tenim un planeta per cuidar-la.

Entitats, ajuntaments, biblioteques, escoles, col·lectius ambientals i participants: moltes gràcies per fer possible un any més la Setmana de la Natura!

Si voleu recuperar imatges de la Setmana de la Natura, podeu buscar-les a xarxes socials amb #setmananatura.