Lluita contra la processionaria

  • Informació
  • Ubicació

AtencióAquesta activitat no està oberta al públic

Caixes refugi per a ratpenats per combatre la processionària.

Les caixes-niu per a ratpenats serveixen per oferir refugi a aquelles espècies que requereixen forats en arbres per amagar-se, criar, aparellar-se, etc. A Catalunya la manca d’arbres madurs provoca una manca de forats i clivelles en arbres per la qual cosa molts ratpenats es veuen obligats a refugiar-se en esquerdes d’edificis. Entre les espècies que més necessiten els arbres hi trobem la ratapinyada de bosc Barbastellus barbastellus, la ratapinyada de bechsteinii Myotis bechsteinii i totes les del gènere Nyctalus.

Problema: La processionària del pi Thaumetopoea pityocampa és la plaga més important de les pinedes mediterrànies. Deu el seu nom de “processionària” al fet que es desplaça en grup de forma alineada, a manera de processó. El dany més important ho fan des del final de l’hivern fins a mitjans primavera, quan les erugues són més grans i voraces. La defoliació rares vegades produeix la mort dels pins però els afebleix en gran mesura, facilitant l’atac posterior d’altres plagues. Els pins petits si es poden assecar. Les erugues estan recobertes per uns pèls urticants que es dispersen i suren en l’aire, produint irritació en pell, ulls i nas. En el cas de mascotes, pot provocar la mort.

Una forma de combatre la plaga és amb ajudant o augmentant els depredadors naturals de l’eruga o de la papallona. Per reduir les papallones de la processionària que són nocturnes un depredador és el ratpenat.

Els alumnes de 2n ESO a classes de tecnologia han construït les caixes i a ciències naturals han estudiat el cicle de la processionària i els seus depredadors. Ara es tracta de penjar aquestes caixes refugi.

Observacions

L'any anterior i també aquest any han construït caixes niu per a la mallerenga blava , depredador natural de l'eruga processionària.

 

Compartir: