Els Ports. Natura i Art

  • Informació
  • Ubicació

Un matí amb intervencions artístiques al Parc Natural dels Ports, on natura i art es donen la ma. Un passeig en diumenge al matí en forma de projecte artístic que vincula paisatge i deslocalització, proposant una reflexió sobre la relació que mantenim amb la natura. Adreçada a qualsevol edat, l'activitat consisteix en una sortida amb els propis artistes des d'Horta de Sant Joan per l'itinerari dels Estrets, fins arribar al terme d'Arnes, a la Terra Alta. Allà trobarem les diferents intervencions (instal·lació, 'performance', poesia i cant coral). "Els Ports. Natura i Art" planteja una relació intimista amb el paisatge i una revaloració del mateix mitjançant la intervenció artística en forma d'obres efímeres concebudes des de la perspectiva de l'art contemporani. Una aposta pel respecte i la conservació del medi natural en un moment històric crucial, tant pel que fa al qüestionament del model de creixement econòmic propi de la societat occidental, com de la greu crisi mediambiental.

Aquest projecte proposa una reflexió sobre la relació que mantenim amb la natura, plantejant un apropament intimista a la mateixa i al paisatge, revalorant-los mitjançant la intervenció artística en ells. Aquesta intervenció és completament ecològica, efímera i respectuosa amb el medi ambient, no produint cap alteració sobre el seu funcionament. Els treballs es porten a terme des de la perspectiva de l’art contemporani.

Una aposta pel respecte i la conservació del nostre entorn natural, en un moment històric de qüestionament del model de creixement econòmic propi de la societat occidental i d’una greu crisi mediambiental. Amb unes infraestructures, vies de comunicació, edificacions i serveis en continu creixement, dipositem la nostra atenció en la natura, en el paisatge natural. Aquest últim és un element que forma part de les nostres vivències i, per tant, si desapareix, ho fa també una part de la nostra memòria. Possiblement, en un futur l’única manera de recuperar el paisatge serà exclusivament a través de la paraula, ja que la natura està experimentant un gran retrocés a causa del triomf de la industrialització i el capitalisme, perdent el paisatge el seu context.

La proposta es desenvolupa a l’entorn natural de 2 dels pobles de la Terra Alta que tenen els Ports en els límits del seu municipi: Horta de Sant Joan i Arnes. S’ha triat per la seva idoneïtat un dels itineraris prèviament establerts i que surten de l’àrea recreativa de la Franqueta: Els Estrets (tot i que per al projecte només abracem el segment comprés entre la zona de Lliberós i el Toll Blau, 4,4 km. sumant anada i tornada).

Intervencions efímeres que no deixen cap rastre físic o marca a la natura, totalment respectuoses amb la mateixa, no suposant cap alteració sobre els sistemes, els hàbitats i les espècies que contenen.

ARTISTES.

Arts plàstiques: Antònia Ripoll, Ester Fabregat, Alumnes ESARDI, Albert Macaya; ‘Performance‘: Maria Pons; Poesia: Sílvia Mayans; Cant coral: Cor Flumine.

Observacions

Per participar a l'activitat, gratuïta, és necessari inscriure's a través de: squinyonero@yahoo.es

Es recomana portar gorra.

Compartir: