Un seguiment d’aus i libèl·lules a Les Llobateres dona el tret de sortida a la 10a edició de la Setmana de la Natura

26/05/2025

Aquest dissabte, l’espai natural de Les Llobateres (Sant Celoni) ha acollit la jornada naturalista «La biodiversitat de les Llobateres», una activitat organitzada per SEO/BirdLife com a mostra de les més de 500 que tindran lloc arreu del país fins al Dia Mundial del Medi Ambient, el 5 de juny, en el marc de la 10a edició de la Setmana de la Natura.

La jornada s’ha iniciat amb la presentació oficial de la Setmana de la Natura 2025, i ha comptat amb les intervencions d’Ander Achotegui, tècnic de SEO/BirdLife; Carme Rosell, presidenta de la ICHN; Marc Vilahur, Director General de Polítiques Ambientals i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya; Ana Macho, tècnica de la XCN i Montse Sendra, Regidora de Sostenibilitat de l’Ajuntament de Sant Celoni.

Ander Achotegui és el tècnic del projecte de custòdia del territori de Les Llobateres, una iniciativa de SEO/BirdLife: «Les Llobateres és un bon exemple per mostrar com l’acció humana pot ser capaç de fer possible la restauració ecològica d’un espai. Un espai fràgil i clau, ja que els ecosistemes fluvials estan en un moment de màxim retrocés de biodiversitat.»

Les zones humides a Catalunya han perdut el 54% dels individus de fauna salvatge en 20 anys, segons l’Informe de l’estat de la natura al 2020, una dada alarmant que contrasta amb l’esforç diari de milers de persones que treballen plegades per recuperar la biodiversitat «Avui és un bon dia per celebrar i posar en valor la feina que fem plegats administracions, ajuntaments, entitats de conservació, observadors de fauna i naturalistes per recuperar i preservar espais com aquest, que són refugis de biodiversitat» afirma Achotegui.

Fauna que s’ha observat durant la jornada a través de l’anellament d’ocells, amb espècies com la mallerenga cuallarga (Aegithalos caudatus), el gaig (Garrulus glandarius) o el rossinyol comú (Luscinia megarhynchos), però també amb el seguiment de libèl·lules, gràcies al guiatge del grup Oxygastra de l’Institut Català d’Història Natural (ICHN). La seva presidenta, Carme Rosell, ha recalcat que Les Llobateres és un exemple pioner d’espai restaurat, ja que s’ha avançat a la recentment aprovada llei europea de restauració ecològica.

Un espai que, segons Marc Vilahur, Director General de Polítiques Ambientals i Medi Natural, és una mostra de l’entramat de petits espais que tenim a Catalunya, i que resguarden aquesta gran diversitat d’espècies de fauna i flora, tan necessària per la pròpia reproducció de la vida, i també pel propi benestar i la salut de les persones.

10 anys de Setmana Natura, 10 anys d’acció compartida

Aquesta ha estat un tast de les més de 500 activitats que tenen lloc arreu de Catalunya del 22 de maig al 5 de juny, en el marc de la Setmana de la Natura. Centenars d’accions que duen a terme escoles, instituts, biblioteques, parcs naturals, ajuntaments, museus o entitats ambientals, i que inclouen tallers, xerrades, activitats familiars, accions de voluntariat o visites guiades, amb la conservació de la natura com a eix vertebrador. Així ho ha explicat Ana Macho, tècnica de projectes de la XCN.

Al web setmananatura.cat es poden cercar les diferents activitats segons el dia, la tipologia d’activitat (voluntariat, taller, xerrada, exposició, etc.), el tipus de públic (familiar, adult o especialitzat), o segons l’organitzador. Com a novetat, enguany es poden consultar agrupades per temàtiques, com per exemple, accions de voluntariat, sortides i visites guiades, activitats familiars, fauna, flora o art i natura.

La campanya arriba a la 10a edició, una dècada dedicada a promoure l’educació ambiental i la implicació ciutadana en la conservació de la natura. Al llarg d’aquests deu anys, aquesta iniciativa ha aconseguit mobilitzar milers de persones, contribuint a la preservació dels ecosistemes que ens envolten. Amb l’eslògan «Amb tu, Celebrem la Natura!» s’anima a la ciutadania a col·laborar amb la conservació i aprofitar tota l’oferta d’activitats per participar i descobrir els projectes actius per millorar la salut dels ecosistemes del nostre territori.

La Setmana de la Natura és una campanya promoguda per la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN), una entitat privada sense ànim de lucre de segon nivell que agrupa 200 organitzacions públiques i privades dedicades a la conservació del patrimoni natural i la biodiversitat de Catalunya. A més, la Setmana Natura compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya i la col·laboració de la Diputació de Barcelona.