La Setmana de la Natura clou amb 540 activitats arreu de Catalunya reivindicant la importància de la connectivitat ecològica

12/06/2024

El 5 juny, Dia Mundial del Medi Ambient, ha finalitzat la 9a edició de la Setmana de la Natura, en la qual 340 organitzadors han celebrat 540 activitats que han atret milers de persones des del 22 de maig per promoure la implicació ciutadana en la conservació de la natura.

Un any més, biblioteques, escoles, entitats ambientals, ajuntaments, parcs naturals, empreses
o museus han desplegat arreu del país 209 visites guiades, 72 activitats de voluntariat
ambiental, 34 exposicions, 136 cursos i tallers, 78 xerrades, 4 concursos, 10 anellaments d’ocells i d’altres 90 activitats de diferents àmbits i temàtiques.

L’eslògan d’aquest any ha estat “Connectem la natura”, per reivindicar la importància de
la connectivitat ecològica per a la conservació de la biodiversitat. Una de les principals causes de la pèrdua de diversitat biològica són els canvis en els usos del sòl, que
provoquen la reducció, deteriorament i la fragmentació, generalment associats a l’efecte
barrera, la urbanització i la intensificació o abandonament de l’activitat agrària.

Tot això acaba provocant la reducció de la connectivitat ecològica, fet que es veurà
agreujat pel canvi climàtic. Reconnectar els hàbitats aïllats mitjançant connectors ecològics
s’ha demostrat un mètode molt efectiu per evitar els processos d’extinció locals, donar
suport al flux genètic -i d’aquesta manera a la diversitat genètica- i per mantenir processos
ecològics com la migració i adaptació de les espècies al canvi climàtic.

En el Dia Mundial del Medi Ambient, la XCN reclama una acció decidida per la conservació de la natura

El Dia Mundial del Medi Ambient (DMMA) es celebra el 5 de juny de cada any, i és el principal vehicle de les Nacions Unides per fomentar la sensibilització i l’acció a nivell mundial per a la protecció del nostre medi ambient.

La Setmana de la Natura és una iniciativa de la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN) que compta amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat (DACC) i la col·laboració de la Diputació de Barcelona.

La XCN defensa la necessitat de mantenir i fer efectius els compromisos del govern per seguir avançant en revertir la pèrdua de biodiversitat que viu Catalunya. Calen moltes mans de la ciutadania, però sobretot una aposta decidida i clara del govern per la conservació de la natura.

Per això, a nivell català, la XCN reclama la creació d’una vicepresidència o departament que assumeixi de manera exclusiva les competències de medi ambient i sostenibilitat. A més, és necessari el desplegament efectiu de l’Agència de la Natura, la correcta aplicació del Fons de Patrimoni Natural i la creació d’una llei de patrimoni natural i biodiversitat.

Activitats destacades de la 9a edició de la Setmana de la Natura

FestiNAT: presentació física de la Setmana de la Natura

La segona edició del FestiNAT, celebrat el 27 d’abril a la seu de la Fundació Emys, a Riudarenes, va aplegar unes 400 persones interessades en conèixer i implicar-se amb la conservació i restauració de la natura. Aquest any l’esdeveniment va comptar amb la presentació de la Setmana de la Natura, ja que la programació va consistir en un petit tastet d’activitats que són representatives del que s’ha organitzat durant la Setmana de la Natura.

Aplec dels 4 Rius, a Girona

El darrer cap de setmana de la Setmana de la Natura es va dur a terme la 5a edició de l’Aplec dels 4 Rius, que va reunir centenars de persones al Parc de la Devesa de Girona. En el marc del projecte GiroNat, l’objectiu de la trobada era fer una festa en format de reivindicació cívica del patrimoni fluvial de la ciutat, en l’àmbit natural, cultural i social.

Va acollir activitats de tot tipus, des de tallers de natura com l’observació d’ocells, anellaments, jocs per conèixer com cuidar l’aigua o activitats de pesca científica per conèixer espècies de peixos, el cranc de riu o invertebrats. També es van realitzar tallers plàstics i manualitats, visites guiades i activitats de salut i natura, amb la col·laboració de desenes d’entitats socials i ambientals de les comarques gironines.

Jornada de restauració ambiental, a Cubelles – ARBA Litoral

La jornada de restauració ambiental organitzada per ARBA litoral el dissabte 25 de maig va aplegar 20 persones voluntàries, que van col·laborar amb el manteniment de les 120 plantes autòctones de l’hàbitat de la roureda litoral, plantades a l’hivern passat a la Plana del Molí de  Cubelles. Entre les tasques s’inclou la sega parcial d’herbàcies (com cards, fonolls o fenassos), tot respectant els marges per beneficiar la fauna; encoixinat amb triturat forestal per millorar l’estructura i la fertilitat del sòl i la captació hídrica; la recollida de deixalles i el reg manual.

Conversem sobre custòdia del territori, a l’Ametlla de Mar – Associació Graëllsia

El dissabte 1 de juny van aplegar-se persones propietàries, entitats ambientals i representants d’ajuntaments a la jornada «Conversem sobre custòdia del territori». Durant la jornada tècnica es va donar a conèixer el context de la custòdia del territori, quin és el seu impacte actual a Catalunya i de quines eines legals disposen les entitats i propietats per portar-la a la pràctica.

Així, es va presentar la «Guia pràctica dels acords de custòdia del territori», publicada per la XCN, que recull les principals eines legals disponibles per posar en pràctica aquesta estratègia de conservació.

Videoclip de Cesk Freixas i ambaixadors populars

Aquesta novena edició ha comptat amb banda sonora en forma de videoclip: el cantautor Cesk Freixas ha adaptat el seu èxit “La petita Rambla del Poble Sec” a la temàtica ambiental. A través d’aquesta versió especial, anomenada “La natura crida“, Freixas ens recorda la urgència de cuidar el nostre planeta i ens anima a unir-nos a la lluita per la seva conservació de la natura mitjançant les nombroses entitats ambientals dels nostre país.

Aquest any, la iniciativa també ha obtingut la complicitat de persones reconegudes dins d’altres àmbits, com la restauradora i Creu de Sant Jordi Ada Parellada, el millor xocolater mundial al 2022, Lluc Crusellas, la periodista de Ràdio 4, Pilar Sampietro, l’activista ambiental Olivia Mandle, coneguda com la «Greta Thunberg catalana», l’humorista Godai Garcia, la comunicadora científica Núria Camp, creadora de CAMP divulgatiu, les biòlogues Elisenda Casabona i Cristina Hurtado, impulsores del projecte Divubio, i les ambientòlogues Marta Josa i Andrea Camacho, creadores del podcast l’Ovella Verda.

I després de la Setmana Natura…

La Setmana de la Natura es consolida com un dels majors esdeveniments d’implicació ciutadana pel medi ambient a Catalunya, però es tracta d’una campanya puntual; per això cal la implicació de tothom durant tot l’any. A través del portal voluntariatambiental.cat es pot conèixer com participar en accions puntuals o al llarg de l’any amb les entitats del territori, que treballen dia a dia gràcies a la participació desinteressada de moltes persones a favor de la natura.