Roques màgiques a Vilanova del Vallès

  • Informació
  • Ubicació

Aquest és un recorregut a on les pedres ens parlen. Algunes ho fan sobre els nostres ancestres prehistòrics, sobre el seu art i la seva forma de comunicar-se amb nosaltres. I també sobre el seu respecte per la mort i els seus morts.

Hi han altres roques que us parlaran de la vida, de les bones mans dalguns habitants daquestes contrades i de la seva forma de guanyar-se el pa per a ells i les seves famílies: Els mestres picapedrers dels anys 50 del segle passat.

A la primera part del recorregut podrem veure monuments, com a dòlmens i cromlecs, per exemple el dolmen de Can Gol II, al que li falta la llastra superior, tenint, pobre dell, laspecte dun gran guerrer al que li han tret la cabellera.
I també veurem una estranya pedra, una gran bola buidada, suposadament un lloc de descans etern dels nostres pares i germans prehistòrics, la anomenada Pedra Foradada.
I, millor encara, podrem gaudir de la pedra de les Orenetes, una gran pedra de convivència i vida, a on encara podrem esbrinar unes pintures rupestres i, també i per desgracia,  alguna pintura de sapastres.

A partir daquesta pedra pujarem suaument per un camí de sauló, el dur granet que envellit, sesmicola. Els anys no perdonen ni a les roques. És un material natural i caracteristic daquests indrets que ens acompanya a través del bosc fins arribar al magnific i perfecte Dolmen de Cèllecs o Cabana del Moro, tot complet com un “gran jefe” amb el seu orgullós tocat de plomes.

Ara ja, després de fer la darrera etapa de camins amb lleugera dificultat, enfilem un camí planer que ens mena a lermita de Sant Bartomeu de Cabanyes, bonica i bucòlica ermita romànica, visitarem els seus voltants i tot seguit comencem un camí en suau descens pel que passarem a prop de la masia de Ca lArgent, amb la seva magnifica i monumental Alzina, desgraciadament no visitable.
Uns minuts desprès arribarem a la segona etapa del nostre recorregut, la que ens ensenyarà la bona ma dels mestres picapedrers de mitjans del segle passat.

Podrem veure la Roca de lIndi i el Moai i la Roca de lElefant. No cal que us digui res, la vostra vista i la vostra imaginació us ho explicaran tot!

Una tranquil·la pista forestal ens tornarà cap a linici del nostre itinerari. Però tranquils, encara ens queda una estona i tindrem la oportunitat de saludar la darrera pedra singular del dia: La Pedra de les Creus.

La gràcia daquesta pedra es trobar-la. És la més modesta. Es diria que de un aprenent agosarat de picapedrer que ha volgut deixar la seva empremta. Però no per això menys digna de ser vista i estimada.

Ara ja, una ampla i còmoda pista ens mena a on hem deixat el nostre cotxe i al final del nostre recorregut guiat. A partir daquí… cada un a on vulgui.

Us hem presentat lo que és, a la nostra opinió, una interessant i bonica excursió per fer amb la família i gaudir de les empremtes dels nostres avantpassats dépoques passades properes i daltres molt passades i llunyanes.

Observacions

Les dades aproximades d'aquesta caminada son:

Llongitut: uns 10 kms.
Desnivell acumulat: 250 m
Durada total, amb varies aturades de descans: 4 hores de caminar tranquil
Dificultat: Mitja, baixa.

Portar roba d’abric lleugera, calçat amb sola de bon dibuix, aigua, entrepa per l’esmozar, ganyips.

Compartir: