Taller formatiu: Vols formar part de la xarxa de rescat de fauna marina?

  • Informació
  • Ubicació

La finalitat del taller és crear nuclis de voluntaris que, distribuïts per tot el litoral, donin suport a la Fundació CRAM en l’assistència a fauna marina protegida. És una sessió de 3,5 hores que combina teoria i pràctica a la platja per conèixer i aplicar, d'una manera amena i impartida pels professionals del CRAM, el següent: - els protocol d’actuació, - les funcions de la xarxa de voluntariat· - i casos pràctics i concrets: rescat de tortugues, aus marines i cetacis, i nidificació de tortugues marines

Per què cal implicar la ciutadania?

Des de la Diputació de Tarragona i la Fundació CRAM volem promoure una estructura estable de voluntariat a les comarques de Tarragona, per tal de donar suport a les actuacions de rescat relacionades amb fauna marina:

  • d’una banda, les assistències de rescat a fauna marina protegida. Quan algun exemplar de tortuga marina, cetaci o au marina apareix a la platja amb alguna lesió o patologia (sovint causada per activitats humanes), la Generalitat de Catalunya, posa en marxa l’operatiu per donar una assistència adequada a aquests exemplars en perill. Aquest servei es presta via el CRAM, però el centre es troba al Prat de Llobregat, i és des d’aquí des d’on surt l’ambulància de fauna marina. Tenint en compte que Catalunya compta amb més de 800 quilòmetres de línia de costa, és difícil iniciar l’actuació en un període de temps adequat que permeti augmentar les possibilitats de supervivència de l’animal.
  • Paral·lelament, assistències per al seguiment de la nidificació de tortugues marines: en els darrers anys, s’han registrat diversos casos de posta d’ous de tortuga babaua en platges del litoral mediterrani espanyol, fet inèdit mai abans registrat i que mereix una atenció molt especial en tractar-se d’una espècie protegida. Estudis científics recents apunten que, a causa del canvi climàtic i el consegüent augment progressiu de les temperatures, els casos de nidificació de tortugues marines a Espanya podrien augmentar en els propers anys.

És per tot això que la participació ciutadana, a través d’un equip de voluntariat prèviament format, té un paper fonamental en la protecció d’espècies marines amenaçades.

 

Observacions

Objectiu del taller:

Capacitar un nucli de voluntaris per donar suport al CRAM i als ajuntaments litorals de les comarques de Tarragona davant de casos d’incidències d’una espècie marina protegida al litoral (especialment tortugues o cetacis), fins que arribin els especialistes i autoritats competents –tot tenint en compte els criteris d'ordre, salut pública i benestar animal-. Concretament, en dos casos: nidificacions de tortugues marines, i rescat i assistència de tortugues i aus marines i cetacis.

Requisits:

  1. Ser major d'edat
  2. No es requereixen coneixement previs, si bé es valorarà positivament estudis o pràctica professional en veterinària, biologia, ciències ambientals o ciències del mar.

+ informació:

L'Ajuntament de Calafell (o Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, segons on sigui) col·labora en aquesta activitat.

Consultes i inscripcions:

Diputació de Tarragona - Medi Ambient, Salut Pública, Enginyeria i Territori

correu-e: sam.mset@dipta.cat

tel. 977.23.36.62

persones de contacte: Núria Rovira / Montse Balcells / Marta Ochoa

Compartir: