Pasturant amb els cavalls de la Camarga

  • Informació
  • Ubicació

Activitat adreçada a tota la família, a realitzar als tancats de pastura amb cavalls de la Camarga de la Reserva Natural de Sebes Flix (Ribera d’Ebre).

PROGRAMA

09:30 h. Trobada al Mas del Director, centre d’informació de la Reserva de Sebes, on es farà explicació de l’activitat.

09:45 h. Anellament dels polls de cigonya blanca d’un dels nius

10:15 h. Extracció d’espècies invasores dels tancats de pastura, recollida amb big-bags i trasllat a la zona habilitada per fer en dies posteriors crema controlada.

13:00 h. Aperitiu a les instal·lacions del Mas de Pitoia i Visita al Museu del Camí de Sirga

Durant l’acte comptarem amb la presència de l’actriu Marina Comas, PADRINA de la Setmana de la Natura!

La pastura amb cavalls amb herbívors adaptats és una eina de gestió àmpliament emprada en zones d’aiguamolls arreu d’Europa. Ja en els primers projectes per gestionar la Reserva Natural de Sebes, l’any 1992, es plantejava poder obrir zones enmig el dens canyissar amb la pastura amb cavalls de la Camarga. Aquesta raça de cavalls està adaptada a pasturar i viure en zones humides i el seu maneig és relativament senzill quan es construeixen tancats i es delimiten zones amb pastor elèctric.

L’any 2001 es portaven els tres primers cavalls de la Camarga a la Reserva de Sebes, provinents del Parc Natural del Delta de l’Ebre. Posteriorment es portarien altres exemplars i ja criarien en aquest aiguamoll. En tot moment però el projecte de conservació associat s’ha dut a terme amb un control rigorós de superfícies pasturades, evolució de la vegetació, etc. Aquest control permet tenir dades de la seva evolució d’ençà els seus inicis i és un referent arreu del país. S’està pendent de la publicació d’un manual i recull fotogràfic que serà una referència en la gestió de zones humides mitjançant la pastura.

Fruit d’aquests seguiments exhaustius s’han detectat espècies de vegetació rares o molt rares a Catalunya que es mantenen gràcies a la pastura controlada amb cavalls. Però alhora s’han detectat espècies invasores que poden condicionar el futur del projecte. És el cas de Xantium echinatum que arriba en forma de llavors amb les crescudes del riu i que s’estén per les zones dels tancats de pastura. L’impacte d’aquesta planta és doble: ocupa extensions que treu a altres espècies autòctones, i les seves llavors quan s’assequen s’enganxen a les crineres dels cavalls, afavorint la dispersió però alhora provocant danys als seus ulls. Aquestes plantes, al mes de juny, estan en el moment òptim per poder ser arrencades manualment sense alliberar les seves llavors. Fer-ho requereix d’un gran nombre de voluntaris per poder treure-les de la zona d’aiguamolls. L’acció s’emmarca en el Programa de Pastura de la Reserva de Sebes.

PER PARTICIPAR CAL INSCRIPCIÓ PRÈVIA A TRAVÉS D’AQUEST FORMULARI 

Observacions

Compartir: